– Bijgewerkt op 25 April 2021 –

Dit bericht houdt me nu al een paar dagen bezig. Voorspeld was dat de unieke beperkingen die Nederland heeft opgelegd vrijwel niets zouden opleveren aan bescherming, maar wel grote schade zouden aanrichten. Nu zijn beide effecten voor iedereen zichtbaar.

Geen enkel ander land eist de dubbele test, met een in veel gevallen onhaalbare tijdslimiet, omdat het vrijwel niets oplevert. Dat blijkt nu ook:

“We hebben breed onderzoek gedaan op een groot aantal buitenstations, waaruit blijkt dat 0,1% van de passagiers bij de sneltest vier uur voor vertrek, na de PCR-test 72 uur voor aankomst, alsnog positief wordt getest”, zegt de KLM in het artikel.

De extra test voegt dus verwaarloosbaar weinig toe. De wereldwijd gehanteerde aanpak is voldoende. De standaardmaatregelen, die voor iedereen gelden bij symptomen, vangen daarna die enkele wellicht gemiste gevallen wel op. Buiten de deur houden van virusmutaties, een ander argument, is net zo onzinnig. Mutaties zijn al binnen en kunnen bovendien ook lokaal ontstaan. Overstappers komen niet eens in Nederland en mensen die naar Nederland moeten, maar geen sneltest kunnen regelen, reizen via buurlanden en doen het laatste stukje per trein of auto. Het is niet meer dan een poging de illusie van controle in stand te houden.

Schade

De schade is wel echt. De verjaagde passagiers zijn vooral overstappers, dus van langeafstandsvluchten. Bijvoorbeeld Toronto-Amsterdam-Bangkok. Zeg 750 euro per enkele reis. Dan mist de KLM in twee maanden ruim een half miljard aan inkomsten, in vier maanden dus net zoveel als de hele lening van de overheid.

Dat is natuurlijk een ruwe schatting, want ik weet de huidige gemiddelde ticketprijs niet, dus de precieze rekensom zal anders uitpakken. Maar het gaat mij vooral om de orde van grootte van het effect van die afwijkende en vrijwel zinloze maatregelen en die is dus niet mis. Eerder honderden dan tientallen miljoenen.

Netwerk

Overigens is niet het verlies mijn grootste zorg, maar de snelle afbraak van het netwerk. Want die overstappers verdwijnen niet, die reizen nu via andere hubs en het is maar de vraag of die straks weer terugkeren. Als dat niet gebeurt verschrompelt het netwerk van de KLM en dat ondermijnt het herstelvermogen van de hele Nederlandse economie. Zie dit blog.


Opzet?

Sommigen denken dat het opzet is, omdat drie van de vier huidige regeringspartijen, plus diverse oppositiepartijen aan de linkerkant, volgens hun verkiezingsprogramma’s luchtvaart drastisch willen beperken. Die mensen geloven daarom dat er sprake is geweest van politiek handjeklap: steun voor de avondklok in ruil voor aanpakken van luchtvaart.

Ik geloof dat niet, ik ben daar niet cynisch genoeg voor. Toeval en misverstand bepalen de loop der dingen vaak meer dan we denken. Zie de verwikkelingen rond de formatie door bij toeval gefotografeerde notities. Ik denk daarom dat die enorme schade voor de Nederlandse luchtvaart een onbedoeld effect is. Het resultaat van framing gekoppeld aan beperkte kennis, versterkt door gebrekkige of wellicht zelfs ontbrekende analyses.

De vraag is dan wel waarom die misser, nu dit allemaal zo duidelijk wordt, niet snel wordt hersteld. Gezichtsverlies?