– Bijgewerkt op 21 Oktober 2021 –

Best verbazend, dat iemand die vliegtuigontwerper is geweest bij Fokker geen verstand heeft van aerodynamica. Zoals blijkt uit een opmerking van lector Paul Peeters vandaag in de Gooi- en Eemlander:

Dat is nou juist het grote wonder van alles wat vliegt. Die kwadratische toename geldt inderdaad voor alle andere objecten. Maar dus niet voor alles wat vliegt met behulp van vleugels. Bij vliegtuigen en vogels neemt de weerstand niet toe, maar juist af met toenemende snelheid. Tot het optimum is bereikt. En dat is natuurlijk geen wonder, maar gewoon natuurkunde. Zie onderstaande afbeelding voor de uitleg. Vliegen is daardoor, anders dan framers ons willen laten geloven, een bijzonder efficiƫnte manier om je te verplaatsen.

De rest van het artikel klopt trouwens wel. Elektrisch vliegen heeft maar een beperkte toekomst en zal weinig opleveren vanuit klimaatoogpunt. Daarover meer in deze blog.

En overigens gebruikt een passagiersschip, ondanks de lage snelheid, per passagier per kilometer zeven keer zoveel energie als een vliegtuig.

Klik op de afbeelding voor een vergroting