– Bijgewerkt op 9 Maart 2023 –

Het belang van de KLM voor Nederland is veel groter dan alleen de werkgelegenheid. Want luchtvaart is infrastructuur. Op wereldschaal is Amsterdam een kleine stad in een klein land. Toch heeft Nederland met Schiphol een luchthaven die wereldwijd in de top vijf staat wat betreft het aantal luchthavens waarmee Schiphol is verbonden.

De video hieronder laat zien hoe dat zo is gekomen en waarom het voortbestaan van. de KLM cruciaal is voor het behoud van deze infrastructuur. Niet alleen voor Nederland, ook voor meer dan 120 Europese regio’s.

De video gaat met grote stappen door de geschiedenis en de ontwikkeling van de KLM, maar voor wie meer wil weten over de buitengewoon boeiende beginperiode: zie de prachtige serie ‘Vliegende Hollanders‘.


9 maart 2023 – Vandaag is de video vervangen door een nieuwe versie, waarin niet alleen het belang van Nederland wordt genoemd, maar ook dat van een groot aantal Europese regio’s. Want eind 2022 kwam het Kabinet geheel onverwacht, dus zonder enig overleg, met de opdracht aan Schiphol om met 12% te krimpen.

De onderbouwing bleek volstrekt ondeugdelijk te zijn, zie het bericht ‘Falende overheid‘. Voor drie van de vier problemen die het kabinet aanvoerde als motivatie voor dat beleid is krimp irrelevant. Voor het vierde probleem, geluidhinder, zal krimp zelfs averechts werken, zie het bericht ‘Krimp: klare onzin‘.

De afbreuk van het netwerk daarentegen zal groot zijn en onomkeerbaar. Dat is niet alleen een probleem voor Nederland, maar ook voor de meer dan 120 Europese regio’s die nu nog via een enkele tussenstop op Schiphol met elkaar en met de rest van de wereld zijn verbonden. Dat is ook de reden dat de EU met enige interesse naar dat krimpplan kijkt.