– Bijgewerkt op 8 Maart 2021 –

Volgens de Volkskrant zorgen de vliegreizen van 1% van de wereldbevolking voor ruim 300% van de uitstoot door luchtvaart. Hè? Kan de Volkskrant niet rekenen?

Helaas, het is nog erger. De Volkskrant geeft de voorkeur aan framing boven feiten. Jammer, want betrouwbare media zijn onmisbaar voor een levensvatbare democratie. Voor flauwekul en fake news hebben we de sociale media.

Vliegen, zegt de Volkskrant, zorgt voor 41% van de totale uitstoot door de rijkste Europeanen. De stelling komt van Oxfam en die hebben de bij framing gebruikelijke aanpak gevolgd. Uit een rookgordijn van cijfers, grafieken en mooie illustraties duikt een mediagenieke uitspraak op. Die dan klakkeloos wordt overgenomen.

Wie het narekent, ontdekt dat het aandeel van luchtvaart zelfs bij de rijksten minder dan 4% van hun persoonlijke voetafdruk is. Natuurlijk is ook dat aandeel echt en moet je daar iets mee, maar zelfs bij de rijksten is luchtvaart dus relatief onbelangrijk en niet de Grote Boze Wolf. Het echte plaatje ziet er zo uit:

Klik hier voor een pdf met een samenvatting van de tocht door het rookgordijn. Het is vooral bedoeld voor wie ook hecht aan cijfers en feiten, of het interessant vindt om te zien hoe framing te werk gaat. Want het verslag is, waarschuwing, saai: het staat vol cijfers en percentages. En dat is dus de kracht van framing.