Sinds de COVID-crisis ligt de KLM zwaar onder vuur. Dat is verrassend, want niet alleen draaide de KLM in de jaren voor de COVID-paniek uitstekend, de KLM heeft er in haar 104-jarige bestaan ook voor gezorgd dat Nederland -ondanks de daarvoor te kleine thuismarkt- toch via een uitgebreid netwerk met de hele wereld is verbonden. Bovendien is luchtvaart, anders dan sommige mensen denken, buitengewoon energiezuinig.
Verder lezenJetBlue maakt zich sterk om de KLM de toegang tot New York te ontzeggen en dat bevestigt wat iedereen met een beetje luchtvaartkennis al wist: het onzalige krimpplan van het kabinet gaat grote schadelijke gevolgen hebben.
Verder lezenActiegroepen blokkeren meer dan alleen snelwegen. Ze halen de media, maar met de bijbehorende dogmatische standpunten blokkeren ze ook mogelijke oplossingen voor gesignaleerde problemen. Zie het sluiten van de laatste kerncentrales in Duitsland, wat volgens de Washington Post alleen al leidt tot ruim 20 miljoen ton extra CO2–uitstoot per jaar. Vijf keer zoveel als de uitstoot door alle zakenjets van heel Europa. Maar ja, acties tegen zakenjets gaan natuurlijk ook vooral om beeldvorming. Het is bovendien makkelijk scoren. Je hoeft geen tijd te besteden aan feiten en analyses.
Verder lezenDe meest interessante uitspraak in de discussie over krimp van Schiphol komt van minister Harbers. Hij accepteert het risico dat het netwerk van de KLM verloren gaat. Dat is interessant omdat het laat zien waardoor ook bij stikstof en andere dossiers sprake is van een falende overheid.
Verder lezenNa een geestverruimende vakantie in de wijde wereld viel ik bij terugkomst in onze postzegel Nederland midden in een soort Twitter-tirade tegen Schiphol. Het bijzondere was dat die uitbarsting niet op Twitter stond, maar gewoon in de Volkskrant.
Verder lezen